6. ÇEK/SENET İŞLEMLERİ
Çek/senet modülü sap standartında olmayıp Türkiye' ye özel geliştirilmiştir.
SPRO>MALİ MUHASEBE (YENİ)>BANKA MUHASEBESİ>TİCARİ İŞLEMLER>SENET İŞLEMLERİ>ALACAK SENETLERİ>ALACAK SENEDİNİ KAYDET>SENET PORTFÖYLERİ>SENET PORTFÖYÜNÜ TANIMLA
Portföy: Alınan çekin takibi için en fazla 10 karakterli kod veya açıklama ile bir portföy tanımlanır. Ad: Portföy tanımı girilir. Alck.snt: Portföye alınan çeklerin kaydedileceği hesap ve hesap ana verisi müşteri mutabakat özellikli olarak açılmalıdır. Senet türü: Çek/senet belirlenir. Hesap 1: Çek bankaya ibraz edildiğinde kullanılan ara hesaptır. Hesabın ana verisi açık kalem, münferit ve otomatik seçili özellikli olarak açılmalıdır. Hesap 2: Çek satıcıya ibraz edildiğinde kullanılan ara hesaptır. Hesabın ana verisi açık kalem ve münferit özellikli açılmalıdır.
6.1 ÇEK/SENET İŞLEMLERİ İÇİN NUMARA ARALIĞI TANIMLAMA
Sistem alınan çek ve senet işlemleri için, muhasebe kaydı sırasında belirtilen belge türünden numara aralığı almaktadır.
SPRO>MALİ MUHASEBE (YENİ)>BANKA MUHASEBESİ>TİCARİ İŞLEMLER>SENET İŞLEMLERİ>ALACAK SENETLERİ>ALACAK SENEDİNİ KAYDET>SENET PORTFÖYLERİ>SENET İLİŞİK LİSTELERİ>NUMARA ALANLARI TANIMLAMA
Numara aralıkları tanımlanarak işlem kaydedilir.
6.1.1 ÇEK/SENET MODÜLÜ İÇİN ÇIKTI FORMLARI TANIMLAMA
Standart olarak RFIDTRBOE1 tanımlanır.
SPRO>MALİ MUHASEBE (YENİ)>BANKA MUHASEBESİ>TİCARİ İŞLEMLER>SENET İŞLEMLERİ> ALACAK SENETLERİ>ALACAK SENEDİNİ KAYDET>SENET PORTFÖYLERİ>SENET İLİŞİK LİSTELERİ>SAPSCRİPT FORMU BELİRLE
Şirket kodu ve program ismi girilerek işlem kaydedilir.
6.1.2 ÇEK/SENET İŞLEMLERİ İÇİN ÖDK GÖSTERGESİ TANIMLAMA
6.1.3 ÇEK İŞLEMLERİ İÇİN ÖDK TANIMLAMA
İŞLEM KODU: FBKP
Özel defteri kbr tıklanır.Alınan çek için 1 göstergesi kullanılacağından tıklanarak içine girilir.120 müşteri mutabakat hesabı, 101 portföydeki çek mutabakat hesabı girilir. Özellikler tıklanarak aşağıdaki ekran çağırılır.
Özel defteri kebir işlem sınıfı sekmesinde Senet/senet talebi seçilerek işlem kaydedilir.
6.1.4 SENET İŞLEMLERİ İÇİN ÖDK TANIMLAMA
Alınan bir çekin bankaya ibraz işlemi, sistemde her banka ve para bazlı bir geçici ara hesap aracılığıyla yapılmaktadır. Bankadan alınan TRY, USD VE EUR çek koçanları için ayrı ayrı geçici ara hesap belirlenmelidir.
İŞLEM KODU: F.92
Şirket kodu girilerek onaylanır. Tanımlamalar yapılarak işlem kaydedilir. Her bir para birimi ve banka için ayrı geçici ara hesap belirlenmelidir. Çek geçici hesap ataması yapılacak banka ana veri tıklanarak Senet ths.hsp. alanına hesap ataması yapılır. Atanan ana hesap açık kalem yönetimi ve münferit kalem görüntüsü ile yönetilmelidir
6.2 SENET İÇİN ANA BANKA VERİ BAKIMI
Senet geçici hesap ataması yapılacak olan banka ana veri tıklanarak Senet ths.hsp. alanına hesap ataması yapılır. Atanan ana hesap açık kalem yönetimi ve münferit kalem görüntüsü ile yönetilmelidir.
6.3 BANKA YARDIMCI HESAPLARININ TANIMLANMASI
İŞLEMKODU: OBYK
Çek işlemlerinde bankaya çıkış ana hesapları ile (101) tahsil ara hesapları ilişkilendirlmesi tanımlanır.
Yeni girişler tıklanır. Hesap planı kodu, çek/senet bankaya ibraz işlemlerinde kullanılacak ve F.92 uyarlama işleminde banka ana verisine atanan geçici ara hesap girilir. Çek bankaya ibraz işlemleri için tahsilat seçilir. Satıcıya ibrazda ise "forfaiting" seçilir. ÖDK göstergesi alanına çek tahsil işlemlerinde kullanılan ÖDK göstergesi girilir. Borçlar için bnk.yrdm.hsp alanında bankaya ibraz edilen çeklerin, banka tahsil işleminde çek İşlemleri için 101, senet işlemleri için 121 Banka hsp karşısında çalışan ayrı bir hesap tanımlanır. Bu hesap ana verisi; açık kalem yönetimi, münferit kalem görüntüsü ve yalnızca otm. kaydedilebilir ve yönetilebilir olmalıdır.